25 maja 2021
Prawo rolne i żywnościowe
Prowadzenie działalności gospodarczej polegającej na produkcji rolnej i produkcji żywności podlega szczególnym ograniczeniom prawnym. Przedsiębiorcy muszą więc dbać o formalno-prawne aspekty prowadzenia biznesu, a także o szczególne wymogi związane ze specyfiką branży.
Polskie prawo żywnościowe reguluje przepisy dotyczące wytwórstwa, przygotowania, pakowania i oznakowania żywności. Zasady i wymagania prawa żywnościowego stanowią gwarant, że wszystkie środki spożywcze, produkowane i sprzedawane w Polsce, spełniają normy europejskie, standardy bezpieczeństwa, w tym Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie higieny środków spożywczych oraz Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
W ramach doradztwa z zakresu prawa żywnościowego doradzamy w zakresie wytwarzania produktów, reklamy produktów, bezpieczeństwa żywności i żywienia, postępowań przed organami nadzoru nad rynkiem żywnościowym, organami urzędowej kontroli żywności, a także postępowań administracyjnych i sądowo-administracyjnych lub sądowych.
Wspieramy producentów rolnych i rolników w zakresie szeroko rozumianego prawa rolnego, żywnościowego oraz prawa regulującego działalność rolniczą. Zapewniamy wsparcie prawników, doradców podatkowych oraz księgowych.
Jako specjaliści w zakresie prawa żywnościowego gwarantujemy fachowe wsparcie w zakresie interpretacji i wdrażania przepisów żywnościowych w Polsce. Udzielimy odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania dotyczące takich aspektów jak: znakowanie w przypadku marki własnej, stosowanie wybranych dodatków w produktach, klasyfikacja jako FSMP czy ustalenie kategorii produktów. Pomożemy zrozumieć przepisy prawa żywnościowego oraz pomożemy uzyskać urzędowe zatwierdzenie od właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Skontaktuj się z naszymi specjalistami i dowiedz się, jak i w czym możemy pomóc.